Ta witryna wykorzystuje pliki cookie,
dowiedz się więcej
Zgadzam się
Projekt INFO-PLUS
Moduły dydaktyczne
info-plus
Biblioteka scenariuszy interdyscyplinarnych
Koła Zainteresowań - Przykładowe projekty
Wykłady info-plus
Projekt WLF
Moduły dydaktyczne wlf
Scenariusze interdyscyplinarne wlf
Biblioteka autorskich scenariuszy
Wykłady wlf
Koła Zainteresowań - Przykładowe projekty
Symulacje w środowisku LabView
Kontakt
Do prawidłowego działania strony wymagany jest włączony JavaScript.
Test - JESTEŚ TYM, CO JESZ - dodatki do żywności
Odpowiedź Prawidłowa
Odpowiedź Prawidłowa (zaznaczona)
Odpowiedź Błędna
1. Substancje konserwujące:
nadają kolor
nadają smak i zapach
przedłużają trwałość
wpływają na koncentrację
2. Do żywności typu light zaliczamy
żywność o obniżonej wartości energetycznej
żywność o niskiej wartości energetycznej
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
żywność o zmniejszonej zawartości składników odżywczych
3. Aby obniżyć wartość energetyczną żywności
zwiększa się zwykle zawartość tłuszczu i cukru, wtedy są gorzej przyswajane
redukuje się zwykle zawartość białka i tłuszczu lub zastępuje się je produktami niższymi kalorycznie
zwiększa się zawartość wody, co zmniejsza ilość zjedzonego pokarmu
redukuje się zwykle zawartość tłuszczu i cukru lub zastępuje się je substancjami o dużo niższej kaloryczności
4. Usuwanie rdzy przy użyciu napoju typu cola wynika z:
dużej zawartości cukru, co ułatwia zeskrobanie rdzy z powierzchni metalu
dwutlenek węgla zawarty w coli reaguje z rdzą
zasadowych właściwości coli
obecności w napoju kwasu fosforowego (V), który reaguje z rdzą
5. Karmel i koszenila są to:
aromaty
barwniki
substancje słodzące
emulgatory
6. Dla kogo przeznaczone są produkty typu light?
dla ludzi otyłych i diabetyków (chorych na cukrzycę)
tylko dla dorosłych
dla dzieci chorych na fenyloketonurię
dla wszystkich, bez ograniczenia
7. Popularny środek konserwujący azotan (V) potasu – E252 ma wzór chemiczny:
K
2
NO
2
K
2
(NO
2
)
3
KNO
2
KNO
3
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego